Buy in BG logo
  • 0890 530 630
  • 052 630 830
  • 052 654 434

Кога е времето да закупим собствено жилище?

24.08.2020

 

 

Покупката на недвижим имот е може би най-големият разход в живота ни и е събитие, свързано с изключително много емоции. Предвид високия процент на собствени жилища в България, по който показател се нареждаме сред водещите в Европа, то може да се каже, че притежаването на собствено жилище е заложено в народопсихологията ни.

Ето и някои фактори, които сочат кога най-вероятно е настъпил моментът да си закупим собствено жилище.

1. Разходите за наем се изравняват с вноската по ипотечния кредит, необходим за закупуване на имота. Може би най-големият мотиватор е фактът, че жилището ще остане наша собственост.

2. Адекватна възможност за първоначална вноска - това е може би най-важният фактор, за да започнем да обмисляме покупка. Освен, че е вече основно изискване от много банки, наличието на подобна вноска би внесла значително спокойствие и у нас. Тя ще ни позволи да сме по-спокойни и да ползваме по-малко заемен капитал, като в същото време в много по-голяма степен ще ни гарантира и улесни намиране на такъв.

3. Наличието на стабилна работа с добър доход - наличието на добра и сигурна работа е свързано и с това да имаме възможност да плащаме ипотечния си кредит, което да гарантира, че имотът ще остане наш. Вноската по подобен кредит трябва да е съобразена с нашите възможности. Специалистите препоръчват тя да е не по-голяма от 40% от месечния ни доход.

4. Ниски лихви. Ниските лихви са необходимо, но не достатъчно условие за вземане на решение за покупка на имот. Гореспоменатите фактори също би следвало да са налице. При тегленето на кредит винаги има два основни компонента: желана сума и максимална сума, която може да отпусне банката. За съжаление не винаги банката ще отпусне исканата от заемателя сума. Сумата, която ще даде банката зависи от т.нар. процент на финансиране. Той се определя, като отношение между размера на кредита и стойността на имота, предложен като обезпечение.

Ако решим първо да потърсим жилището, а след това да се поинтересуваме от условията по кредита, значение имат два компонента, които също могат да повлияят впоследствие върху размера на кредита. Те са:

-Етап от строежа

-Типа строителство  

Трудно може да се предаде вълнението, когато пристъпваме за първи път прага на нашето първо жилище. То ни предлага невъобразимо много възможности да използваме въображението си и да приложим идеите си, да го направим уютно за нас и за нашето семейство.

Нашият съвет е следният: когато пристъпите към процеса на търсене и проучване, мислете в перспектива, защото това не само ще бъде вашият дом за дълго време, но може и да е добра инвестиция.


Construmax Building Company

Цялостно строителство на жилищни и офис сгради.

Апартаменти Къщи
За Бизнес

Вход за регистрирани
Логин
Нови оферти през RSS
Нови оферти през RSS

Сайтът на «Купи в България» използва cookies. Продължавайки да използвате сайта Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки.Приемам