Buy in BG logo
  • 0890 530 630
  • 052 630 830
  • 052 654 434

Деклариране на имот

Съгласно закона за местните данъци и такси за всеки новопридобит имот, независимо дали е ново или старо строителство, дали става въпрос за замяна или земеделска земя, собственикът е длъжен в двумесечен срок от изповядването и вписването на съответната сделка  да подаде данъчна декларация за облагане с годишен данък. Такава данъчна декларация трябва да се подава не само при придобиване на имот, а и при учредяване на право на ползване като тук задължен да декларира е ползвателят.
 
 Ако е закупен жилищен имот и сградата, в която същият се намира няма още Разрешение за ползване /АКТ 16/, декларирането се извършва в двумесечен срок от датата на издаването на това Разрешение. При подаване на Декларацията се представят копия от Нотариалният акт и Разрешението за ползване, като доказалтелство за верността на вписаните данни в Декларацията. В административно-наказателните разпоредби на закона са предвидени глоби, ако този срок не се спази. Задължението за деклариране на имоти важи и за юридическите лица, при пропуск имуществената санкция за тях е от 100 до 1000 лв. 
 
При наследяване на имот срокът за деклариране е различен, тъй като при него действа друга разпоредба на закона. В случая Декларацията трябва да се подаде в 6-месечен срок - същия, който е предвиден и за декларациите за данък наследство.  
 
Декларирането на имот може да се извърши и от упълномощено лице.
 
 

Construmax Building Company

Цялостно строителство на жилищни и офис сгради.

Апартаменти Къщи
За Бизнес

Вход за регистрирани
Логин
Нови оферти през RSS
Нови оферти през RSS

Сайтът на «Купи в България» използва cookies. Продължавайки да използвате сайта Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки.Приемам