Buy in BG logo
  • 0890 530 630
  • 052 630 830
  • 052 654 434

Заемът по-предпочитан ли е пред наема?

27.07.2020

Почти всеки човек, който не притежава собствен дом, рано или късно се изправя пред въпроса – наем или заем. Да продължи да живее на квартира или да изтегли кредит, с който да закупи собствено жилище? И двата варианта имат своите плюсове и минуси. Просто трябва да изберете кой от тях е най-подходящ и рентабилен за вас.

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден.

Нарастващото население на големите градове, както и годините след кризата, в които строителството почти бе замръзнало, доведоха до недостиг на нови имоти на пазара. Същевременно пониженията на лихвите по кредитите до рекордно ниски стойности ги направиха особено изгодни за покупката на нов имот. А насреща нямаше голямо предлагане, което бързо доведо до двуцифрен ръст на цените на жилищата и допринесе също и наемодателите да повишат исканите суми за своите имоти.

Кое е по-изгодно?

Наемаш, ако нямаш спестени пари и сигурност на доходите си, купуваш, когато имаш нужда от нов дом и възможности, с които да си го осигуриш.

Като цяло двете неща са несъпоставими от гледна точка на крайния резултат, въпреки че и двата варианта решават една и съща потребност на хората – да имат дом.

Покупката на имот не е само за обитаване, а представлява и инвестиция и на нея се гледа в много по-дългосрочен план от наемането на имот. Имайки предвид, че това е дългосрочен ангажимент, обикновено за около 20 г., приходите и разходите трябва да бъдат прецезирани добре. Кредитни експерти препоръчват да изплащаме по-големи суми в разцвета на кариерата ни, а когато имаме възможност, и да намаляваме главницата с допълнителни вноски.

Жилището под наем е разход, който винаги ще имате. От друга страна, живеейки под наем ти си изцяло мобилен и винаги можеш да предприемеш преместване в най-кратки срокове. Като предимство за живеещите под наем се явява и неплащането на данъци, както и в случай на непредомишлени щети, като наводнение, ремонта, в повечето случаи, се поема изцяло от наемодателя.

В крайна сметка рецепта за правилен избор няма. Той зависи от много фактори и е различен за всеки човек. Изборът заем или наем зависи най-вече от финансовото състояние на човека и от това, доколко той в момента се чувства сигурен на работното си място.


Construmax Building Company

Цялостно строителство на жилищни и офис сгради.

Апартаменти Къщи
За Бизнес

Вход за регистрирани
Логин
Нови оферти през RSS
Нови оферти през RSS

Сайтът на «Купи в България» използва cookies. Продължавайки да използвате сайта Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки.Приемам