Buy in BG logo
 • 0894 477 344
 • 052 630 830
 • 052 654 434

Ползите от четенето

23.04.2020

На 23.04. отбелязваме Световният ден на книгата и авторското право. Днес обръщаме внимание на това дали четенето е знчимо за човека през целия му живот. В днешно време примерът, който даваме на по-малките остава най-важен, въпреки дигитализацията и развитието на технологиите, които изпълват цялото ни ежедневие. Четем книги на децата си от ранна детска възраст, за да спомогнем за тяхното развитие, даваме им пример, даваме им началото на една любов, която никога не спира – любовта към книгите.

В миналото четенето на книги е било едно от малкото занимания на хората. Днес обаче ние сме залети с информация от всички страни и все по-малко намираме време за четене на книги. Вниманието ни е ангажирано постоянно, разсейваме се с добре планувани маркетингови действия от страна на компаниите.  Редица хора смятат четенето за излишно, за демоде или за загуба на време, предпочитат да се разтоварват с хубав филм или игра. Оказва се обаче, че четенето е сред любимите занимания на някой от най-заетите, влиятелни и богати хора в света. Това са например Марк Зукърбърг, Елън Мъск, Уорън Бъфет и Бил Гейтс, които четат по средно 60 книги годишно. Това е основателна причина да  твърдим, че щом световни лидери като горе изброените отделят от малкото си и ценно време, то не е ненужно и има полза от него.

За някой хора е необходимо да знаят конкретни ползи от четенето на книги. Ето някой от тях според нас:

 • Прави ни по-грамотни и подобрява начина, по който пишем – четейки  книги несъзнателно обръщаме внимание на правописа и подредбата на изреченията. По този начин ставаме по-грамотни без да полагаме конкретни усилия в тази посока.
 • Увеличава речниковия ни запас – когато четем книги често срещаме думи, чиито значение не знаем. В някой от случаите ги разпознаваме на база контекстта на изречението, а в други винаги проверяваме тяхното значение. Така обогатяваме речника си с нови думи и изрази, повишаваме общата си култура.
 • Развива мисленето – Всеки път, когато четете, независимо какъв е жанра на книгата, Вие тренирате мозъка си. Научавате нови думи, съхранявате ги в краткотрайната памет, вкарвате ги в речника си като ги използвате в изречения от ежедневието и те стават част от трайните Ви знания. Науката показва, че четейки забавяме стареенето на мозъка.
 • Развива фантазията и критичното мислене –докато четем водим постоянен дебат с автора, разсъждаваме, преоткриваме се, виждаме света от друг ъгъл. Четенето ни прехвърля в един друг свят. Можем да четем исторически книги, криминални, фантастика, дори любовни романи. Всяка нова книга ни пренася в живот, който живеем паралелно с нашия. Осигурява ни знанич и опит за друг стил и начин на живот, за други навици и ежедневие.
 • Придобиване на нови знания -  трудът по създаването на една книга може да е от няколко месеца до няколко години. Много често писането на книга е съпроводено с редица проучвания и събиране на информация от различни източници, което ни осигурява бързо получаване на стикована и подредена информация. Подобряваме и паметта си, тренирайки я да получава непрекъснато нова информация от различни сфери.
 • Намалява стреса – Всеки от нас има начин да се справи със стреса – слушане на музика, разходка, филм. Четенето на книга често е пренебрегван начин, който ни осигурява доза спокойствие. Интересна и увлекателна книга може да ни разсее и отведе на спокойно място. Редица проучвания определят именно книгите като източник на спокойствие. Именно поради тази причина книгите и по-специално книгите за самопомощ и личностно развитие са най-добрият начин за справяне с депресивни състояния.
 • Увеличава концентрацията – влизаме във Facebook и прекарваме в news feed-а половин час в безцелно скролване, работим в дома си, но постоянно допускаме странични неща да ни разсейват. Четенето на книги значително подобрява концентрацията, тъй като четенето ангажира напълно погледа ни. Ако четем дори само по 20тина минути дневно, ще забележим значителна промяна в себе си. 
 • Себепознание и развитие на личността – Докато четем мозъкът ни не спира да работим. Разсъждаваме над прочетеното, вадим си изводи, мислим кое е правилно и как е редно да постъпим. Научаваме неща за себе си, за реакциите си и за поведението си в редица ситуации от ежедневието ни. Четенето на книги освен себепознание ни дава и познания и за околните.
 • Подобрява съня – Скролването в социалните мрежи или гледането на телевизия, обратно на очакванията, не ни помагат да заспим по-лесно. Светлината дава сигнал на мозъка, че е време да се събуди. Четенето на книга на слаба светлина, освен успокоение на съзнанието, помага на мозъка да приеме, че е време за почивка.
 • Удоволствие – въпреки, че на съвременния човек са позначи редица възможности за забавление, книгата си остава най-добрият вариант за това. Освен да се обогатяваме, с книга в ръка имаме възможност за пълно удоволствие и разтоварване.    

Construmax Building Company

Цялостно строителство на жилищни и офис сгради.

Апартаменти Къщи
За Бизнес

Вход за регистрирани
Логин
Последно добавени имоти
Цена при запитване
ID: 16753
Цена при запитване
ID: 16752
Нови оферти през RSS
Нови оферти през RSS

Сайтът на «Купи в България» използва cookies. Продължавайки да използвате сайта Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки.Приемам