Свържете се с нас:

ул. Акад. Андрей Сахаров 19
9000 Варна, България

Какво представлява сплит системата? А какво е мултисплит?

Публикувана на: 24 02 2021

Какво представлява сплит системата? А какво е мултисплит?

Как работи климатикът?

Природата винаги се стреми към равновесие. Чашата с топла вода изстива, ако околната температура е по-ниска, докато температурите на двата флуида се изравнят, а студената вода се стопля, докато достигне температурата на околната среда.

Климатиците позволяват, чрез добавяне на енергия, този процес да бъде реверсиран. Например, да прехвърлят топлина от помещение с температура 26 градуса в околната среда с температура 30 градуса.

В климатика няма нагреватели. В режим на отопление, тази машина използва енергията, която се намира в околната среда и я пренася в помещението. В режим на охлаждане, уредът пренася топлината от помещението към околната среда, дори и температурата в помещението да е по-ниска от тази на околната среда. Това се постига с промяна на състоянията на флуидите от газообразно в течно и обратно, чрез вкарване на енергия.

Какво означава инверторен климатик?

Един от основните компоненти на климатика е компресорът. Инвертората технология позволява, вместо включване и изключване на компресора, при достигане на зададените параметри, той да намали или увеличи своите обороти, но без да се изключва. Това води до икономия на енергия, по-прецизно регулиране на параметрите и намаляване на шума при работа. Когато климатикът достигне зададената температура, той просто намалява оборотите на компресора и поддържа зададената температура с минимален разход на енергия от само няколкостотин вата.

Какво е сплит климатична система?

Буквално преведено сплит система означава „Разделена система“. Този тип системи разполагат с външно и вътрешно тяло, които свързавайки се помежду си образуват климатичната система.

Съществуват два типа сплит системи – моносплит (често срещана само като „сплит“) и мултисплит.

Сплит системите са по-тихи, по-мощни и енергийно ефективни от останалите видове климатични системи. Много климатици със сплит система също се предлагат с удобни вградени функции като сензори за движение, Wi-Fi,  пречистватели на въздух или йонизатори.

Моносплит система

Това са климатици, които имат едно външно и едно вътрешно тяло. Вътрешното тяло обикновено има въздушен филтър с охлаждаща намотка и духалка. Моносплит системите обикновено се използват в случаи, когато е необходимо само една стая в апартамента да се затопли/охлади.

Мултисплит система

Мултисплит климатичните системи имат същите характеристики като моносплит системите. Те обаче се простират през множество климатични устройства, така че да може да се приложи към други помещения в апартамента/сградата или мултисплит системите имат едно външно тяло и най-често до 4 вътрешни тела.

Вътрешните тела могат да бъдат с различен размер в зависимост от големината на помещението. Всички вътрешни тела могат да се управляват поотделно и няма нужда да се монтират в същата стая или дори по същото време. Мултисплит тялото спестява място, по-тихо е и е по-лесно за монтиране и обслужване в сравнение с инсталациите с няколко сдвоени сплит тела.

Предимства на климатик с мултисплит система

Има много страхотни причини да помислите за мулти сплит климатик, за да поддържате дома си хладен през лятото и топъл през зимата. Ето някои основни предимства на използването на мултисплит:

Приспособимост и удобство

Климатиците с мулти сплит система предлагат ненадмината гъвкавост и удобство, което ви позволява да изберете правилното вътрешно тяло за всяка стая в къщата ви. Можете да инсталирате климатик с голям капацитет за по-големи дневни и по-малки, по-тихи за спалните, всички захранвани от едно външно тяло. Това ви позволява да контролирате температурата в дома си индивидуално за всяка стая.

Енергийна ефективност

Енергоспестяващите настройки, съчетани с възможността за отопление или охлаждане на отделни помещения, спомагат за намаляване на мощността и текущите разходи. Изборът на подходящия вътрешен изходящ блок за въздух, подходящ за всяка стая, също гарантира, че не губите енергия

Чрез експлоатацията на множество вътрешни климатици от един външен въздушен компресор климатиците с мултисплит система са сред най-енергийно ефективните от всички климатици. Изберете най-енергийно ефективните вътрешни изпускателни модули за максимално спестяване на сметката си за енергия.

Тишина

Мултисплит климатичните системи са тихи. Само едно работещо тяло е много по-тихо от две или повече тела.

Независим контрол

Наслаждавайки се на възможността за индивидуално регулиране на температурите във всяка стая, ще спестите пари и ще оптимизирате комфорта чрез отопление или охлаждане на отделни стаи. Можете да имате до пет отделни изхода в помещенията, всички захранвани от един външен компресор и управлявани от безжично дистанционно.

Спестяване на място и по-малка видимост

Намирането само на едно скрито място за монтаж е много по-лесно! С мултисплит системата се намаля драстично пространството необходимо за поставяне на няколко тела върху фасадата.

 

 

Споделете:

Още статии:

Кои фактори влияят върху цената на жилищата?

В тази статия сме разгледали кои фактори влияят върху цената на даден имот и какво е тяхното влияние....виж повече

16 04 2021

3 причини да инвестирате в недвижими имоти

Какво представлява инвестицията в недвижим имот, какви са ползите от нея и какви видове инвестиции има...виж повече

25 03 2021

„Конструмакс“ с нов проект в квартал Владиславово, Варна

Уникално съчетание между функционално разпределени апартаменти и безкомпромисна прецизност....виж повече

15 03 2021

Зелен покрив - що е то?

Зелените покриви придобиват все повече популярност през последните години, която е напълно заслужена. В тази статия сме систематизирали ползите от зелените покриви. ...виж повече

03 02 2021

Ателиетата получиха статут на жилища

Имoти, кoитo ca cъc cтaтут нa aтeлиeтa, нo в тях ce живee, пo дoкумeнти вeчe стават жилищa. ...виж повече

01 02 2021

Жилищен комплекс "Медитеранеа" с Акт 15!

Жилищен комплекс "Медитеранеа", който е ситуиран в м-ст Св. Никола, вече има официално разписан Акт 15!...виж повече

21 01 2021
 • Сахаров 2
 • Флавия Гардън
 • Комплекс Медитеранеа
 • Радост 10
 • Средна гора

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!


Моля попълнете информацията в полето!


Моля попълнете информацията в полето!

Полетата, маркирани със *, са задължителни за попълване!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Забравена парола

Забравена парола

Моля попълнете информацията в полето!

Вход

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

Регистирай се, за да си ПЪРВИЯТ, който вижда нашите СПЕЦИАЛНИ И ТАЙНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ!

Когато се регистрирате, ще имате възможност:

 • Да добавяте имоти за продажба/наем;
 • Да последвате оферта, за да получавате известия за всяка промяна по нея;
 • Да запаметявате любимите си имоти;
 • Да виждате 360 градусовите видеа;
 • Да получавате статистика за публикуван от Вас имот;
 • Да проследявате движението на цената;
 • Да поставяте оценка и коментар за нашите брокери;
 • Да получават първи информация за стартиращи нови проекти на ексклузивните ни партньори преди да излязат на пазара за продажба;
 • Да заявят критериите си за търсене и да получават имейли отговарящи на критериите им при постъпване на нови оферти в сайта;
 • Преглед на конфиденциални оферти.

Вход Регистрация