Свържете се с нас:

ул. Акад. Андрей Сахаров 19
9000 Варна, България

14 популярни стила в интериорния дизайн

Публикувана на: 21 01 2021

14 популярни стила в интериорния дизайн

Какво е интериорен дизайн?

Интериорният дизайн се определя като „изкуството или процесът на проектиране на интериорната декорация на стая или сграда“. Докато един „процес“ може да включва набор от правила или строги насоки, понятието „изкуство“ е много по-плавно и субективно. Следователно възприятията за стила на дизайна могат да бъдат объркващи без обща референтна рамка. Ако клиентът не може ясно да формулира своята визия за декориране на жилищно или търговско пространство, това представлява голямо предизвикателство за интериорен дизайнер.

Този статия разглежда и описва едни от най-известните стилове в интериорния дизайн.

1. Модерен стил

Модерните домове споделят подобни характеристики с минималистичен интериор. Фокусът е върху простотата, чистотата и липсата на декор или детайли. Мебелите предлагат плавни, изчистени линии, вдъхновени от архитектурата от 30-те години. Това свидетелство за чувствителността на движението Баухаус и скандинавските принципи на дизайна отличава модерния интериорен дизайн от съвременния стил. Цветните палитри обикновено са съставени от неутрални нюанси, като бели, кремове и бежови. Въпреки това, за разлика от минималистичния интериор, тези домове съдържат пръски от ярки цветове като портокали, розови цветове и тюркоаз върху предмети като сервизи, завеси и килими. Цялата електроника в модерния интериор е модернизирана, така че дневните съдържат вградени DVD плейъри, а кухните имат малки телевизори с плосък екран.

2. Арабски стил

Арабският дизайн на дома излъчва лукс и елегантност, като съчетава буйни материали, смели цветове като тюркоаз и богато украсени шарки. Смесването и съчетаването на различни текстури и материали като метални осветителни тела, кадифени дивани, дървени маси и стъклен декор, създава очарователен и примамлив ефект в дневните или спалните. Мозаечните шарки често се прилагат в килими, завеси и тапети, за да се създаде декоративен външен вид. Неутралните са основата на арабския интериор, а богато украсените цветове като злато, сребро, тюркоаз, розово и бронз добавят индивидуалност и причудливост към пространството. Настройте настроението с окачени метални висулки, гравирани със сложен модел, за да хвърлите красив модел по стените. Столовете и диваните са тапицирани с луксозни материали като коприна и кадифе.

3. Арт Деко

Вдъхновен от френското изкуство и дизайн от 20-те години на миналия век, арт деко (съкратено от arts decoratifs) се характеризира с елегантни метални покрития като неръждаема стомана, стъкло и хром. За разлика от винтидж стила, който подчертава флоралните шарки, килимите и спалното бельо разполагат с графични отпечатъци като зигзагове, слънчеви изблици, животински щампи и геометрични фигури. Мебелите и стенното изкуство в целия дом, вдъхновен от арт деко, се определят от назъбени, заострени ръбове. Парчетата също са по-големи - столовете, мека мебел, скринове и дивани са типични за 20-те години. Осветителните тела са също толкова структурирани, колкото декора и мебелите. Те обикновено са изработени от лъскави, лъскави материали като полиран бронз, хром или стомана. Удебелените геометрични шарки често се отпечатват върху стенни бра, таванни лампи и лампи. Други ъглови дизайни като шеврон и зигзаг украсяват осветителни тела.

4. Азиатски

Подмножество от съвременен стил, азиатските интериори се фокусират върху изчистени, лъскави линии и поразителни форми - и често излъчват спокойно, спокойно усещане. В домовете в азиатски стил ще забележите препратка към природата, като стаите съдържат камъчета, декоративна зеленина и каменни мивки. Има акцент и върху естествените дизайнерски елементи като дърво и бетонни плочки. Тъй като домовете, вдъхновени от Азия, се фокусират върху чистотата и спокойствието, многофункционалните мебели често се използват за прикриване на съхранението, което го прави ефективен стил за малки пространства.

5. Барок

Бароковият дизайн на дома е свързан с разкош, величие и лукс. Сложно проектираните мебели, позлатените аксесоари и елегантни материали като мрамор и гранит са характерни за този стил, повлиян от Европа. Архитектурата, декорът и мебелите са симетрични. Свещите и фенерите са често използвани осветителни тела в този стил. Железни фенери се нареждат по стените на коридорите и свещите трептят върху дървени, месингови и калаени стойки.

6. Къща на плажа

Стилът на плажната къща предизвиква леко, въздушно усещане, точно като вибрацията, която бихте получили, докато седите с пръсти, заровени в пясъка. Цветните палитри обикновено се извличат от оживени крайбрежни нюанси, срещащи се в природата, като небесно синьо, бежово и свежо бяло. Ярки, слънчеви нюанси като корали и тюркоази също могат да бъдат включени, за да придадат на пространството индивидуалност. Естествени материали като изветряло дърво и морско стъкло често се срещат в дизайна на къщата на плажа. За да се запази проветривата атмосфера, мебелите обикновено се състоят от плетено или бедствено дърво. Столовете и диваните са тапицирани с леки материали като памук или лен.

7. Датски

Датският стил черпи влияния от модерни и съвременни домове. Изчистените и прости линии и акцентът върху елегантните материали помагат да се определи тази опростена скандинавска естетика. Ярките цветове се представят чрез възглавници с шарки, тапицерия и тъкани. Монохроматични неутрални тонове като ярки бели, сиви и бежови цветове се използват в останалата част на дома, за да контрастират с смелите цветни аксесоари. Всички мебели имат изчистени линии без подробности, за да запазят фокуса върху функцията, а не върху стила. Столовете и масите обикновено са фокусни точки на една стая, тъй като има малко други декоративни парчета. Интериорът в датски стил е готин, свеж и никога не е претрупан.

8. Еклектичен стил в интериора

Еклектичният дизайн на дома обхваща множество стилове като модерени, бохемски и т.н. Разнообразни материали и текстури също са смесени и съчетани - може да видите кожен диван, съчетан с плюшен килим, трапезна дървена маса, висулки от ковано желязо и хром стенни декори. За разлика от минималистичните стилове, еклектичният интериор често е изпълнен с различни дреболии, като винтидж посуда, модерни скулптури, вази за цветя и др. Въпреки разнообразието, този стил не е хаотичен или случаен. Има сплотени мотиви и теми, които свързват различните парчета.

9. Прованс

Този спокоен стил е повлиян преди всичко от провинциалния дом в Южна Франция. Френският провинциален дизайн е свързан със създаването на симетрия и баланс в дома. Този стил може да отговаря както на официални, така и на спокойни дизайнерски вкусове, тъй като съчетава както елегантни, така и селски елементи. Обикновено тези домове са изградени от тухли, камък или мазилка и тези материали често се намират както в жилищата, така и върху акцентиращи стени и мебели.

10. Индустриален

Индустриалният интериор излъчва страхотна, модерна атмосфера. Стилът съчетава нови и преустроени елементи за уникална комбинация от модерно и реколта. Индустриалният дизайн се характеризира с чисти открити пространства - всяка стая от кухнята до мазето съдържа високи, просторни тавани, подобни на таванско помещение. Цветовите палитри се поддържат хладни и приглушени - често ще виждате комбинация от сиви, черни и бели цветове, допълнени от изпъкнали блус или зелени. Металът е най-често използваният материал в индустриалния дизайн.

11. Минималистичен

Минималистичните домове са без никаква бъркотия, като показват само предмети като дивани, маси и осветителни тела, които са от съществено значение за функционалния живот. Минималистичният интериор се фокусира върху простотата и красотата без усилие. Характерът се извежда не чрез детайли, а чрез естествени материали и основни предмети. Стаите са едноцветни, обикновено с приглушени неутрални. Стените се поддържат прости само с едно или две декоративни парчета, като платно или огледало. Всички повърхности, от кухнята до банята, трябва да бъдат напълно изчистени.

12. Органичен

Органичните домове се отличават с непринуден стил, създаден от неутрална цветова палитра, топли гори и естествени форми. Материалите, използвани в тези натуралистични интериори, се намират на открито и включват местен камък и дървен материал. Ако се използват изкуствени повърхности, се прилагат текстурирани шарки, за да се получи естествено и земно усещане.

13. Шаби шик

Шаби шик представя баланс между рустик и бляскав стил. Името му се приписва на лондонската дизайнерка Рейчъл Ашуел, която е вдъхновена от ценни „находки“, които тя е открила на битпазари. Мебелите от този стил изглеждат износени и затруднени с боядисани слоеве. Тъканите на дивани, спално бельо и завеси обикновено са изработени от памук и се отличават с бели или пастелни цветове, за да поддържат стаята да изглежда мека и нежна.

14. Дзен

На японски Дзен се позовава на будистката медитация, така че не е изненадващо, че интериорът в дзен стил набляга на спокойствието, хармонията и релаксацията. За да запазят приглушена монашеска атмосфера, домовете на Zen са изпълнени със земни цветове като бежово, сиво и почти бяло. Интериорът се отличава с разнообразни текстури, за да внесе характер в пространството, като дървени подови настилки, памучни дивани и плюшени килими. Акцентно осветление като бамбукови аплици се използва за осветяване на произведения на изкуството, огледала или друг декор по стените. Мебелите се поддържат естествени и прости и се отличават с изчистени линии без излишни детайли или орнаменти.

 

 

 

Споделете:

Още статии:

Какво представлява сплит системата? А какво е мултисплит?

Какво е сплит система? Какви видове сплит системи има? И какви са предимствата на мултисплит системите?...виж повече

24 02 2021

Зелен покрив - що е то?

Зелените покриви придобиват все повече популярност през последните години, която е напълно заслужена. В тази статия сме систематизирали ползите от зелените покриви. ...виж повече

03 02 2021

Ателиетата получиха статут на жилища

Имoти, кoитo ca cъc cтaтут нa aтeлиeтa, нo в тях ce живee, пo дoкумeнти вeчe стават жилищa. ...виж повече

01 02 2021

Жилищен комплекс "Медитеранеа" с Акт 15!

Жилищен комплекс "Медитеранеа", който е ситуиран в м-ст Св. Никола, вече има официално разписан Акт 15!...виж повече

21 01 2021

Нова придобивка за варненци в Св. Св. Контанстин и Елена

По думите на г-н Портних, по повод 112 години от създаването на най-стария български черноморски курорт – “Св. Св. Константин и Елена”, чествани миналата година, изградихме ново кръгово кръстовище с нова чешма....виж повече

11 01 2021

Нова година, нови перспективи за жителите на гр. Варна

През 2020 година, в условия на пандемия, община Варна успя да реализира няколко проекта, които да благоприятстват живущите в гр. Варна. ...виж повече

05 01 2021
 • Сахаров 2
 • Флавия Гардън
 • Комплекс Медитеранеа
 • Радост 10
 • Средна гора

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!


Моля попълнете информацията в полето!


Моля попълнете информацията в полето!

Полетата, маркирани със *, са задължителни за попълване!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Забравена парола

Забравена парола

Моля попълнете информацията в полето!

Вход

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

Регистирай се, за да си ПЪРВИЯТ, който вижда нашите СПЕЦИАЛНИ И ТАЙНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ!

Когато се регистрирате, ще имате възможност:

 • Да добавяте имоти за продажба/наем;
 • Да последвате оферта, за да получавате известия за всяка промяна по нея;
 • Да запаметявате любимите си имоти;
 • Да виждате 360 градусовите видеа;
 • Да получавате статистика за публикуван от Вас имот;
 • Да проследявате движението на цената;
 • Да поставяте оценка и коментар за нашите брокери;
 • Да получават първи информация за стартиращи нови проекти на ексклузивните ни партньори преди да излязат на пазара за продажба;
 • Да заявят критериите си за търсене и да получават имейли отговарящи на критериите им при постъпване на нови оферти в сайта;
 • Преглед на конфиденциални оферти.

Вход Регистрация