Buy in BG logo
  • 0894 477 344
  • 052 630 830
  • 052 654 434

Единственият действащ подземен град в света - Кубър Педи

02.05.2020

През 1915г. 14-годишно момче намира скъпоценен камък в отдалечена южно-австралийска провинция. От това откритие се ражда градчето Кубър Педи, единственият действащ подземен град в света. Градът се намира на отдалечено и ужасно горещо място, където температурите надхвърлят 50 градуса по Целзий на сянка през деня, а влажността през по-голямата част от годината надвишава 30%. Именно поради тази причина жителите са намерили освен поминака си и подслон под земята.

Името му е дадено от аборигените като в буквален превод означава „Бели хора под земята”. В градчето живеят няколко хиляди жители от 45 националности, а основен поминък е добива на скъпоценния камък опал и многобройните туристи, които го посещават. Погледнат отвън зоната над града изглежда като сцена от някой научнопопулярен филм, но под повърхността се крие истински подземен рай. Там можете да откриете всичко, което можете да намерите в един нормален модерен град.

По-голяма част от добива на този скъпоценен камък идва именно от Кубър Пади. В градчето няма големи минни компании, а причината за това е начинът, по който може да се открие камъкът. Наличието му не може да бъде определено чрез проучвателно сондиране, единственият начин да бъде открит е чрез копаене. Миньорите получават разрешение за земята и просто забиват кирки в скалите и претърсват натрошените парчета. 

 Посетителите, които нямат възможност да си наемат скъпи тунелни машини, могат да разровят купчините изкопана земя. Някой от хората все още го правят на късмет, разказват местните. Един от жителите на Кубър Педи  намерил голямо парче опал докато разкопавал новото си жилище, а друг местен изкопал 22 стаи и намерил достатъчно, за да покрие всичките си разходи по своя дом.

За търсачите на изживявания и нови усещания, които идват от цял свят, подземният град предлага почти постоянна температура от 26 градуса. Повечето от домовете на местните са просторни и оборудвани с подземни басейни и фонтани в помещенията. Подземният град предлага на туристите лабиринт – пътешествия по тунелите, посещение на музей с експозиция на уникални екземпляри скъпоценни опали. В града се организират изложби и концерти, има и търговска зона. Подземният хотел на града посреща гости в 19 стаи, организира вечеря в уникален ресторант, а желаещите могат да посетят и истинска християнска църква, чийто олтар е в каменните скали. Атмосферата на подземния град е впечатляваща и мястото е станало декор за не една и две сцени на фантастични филми. Кубър Педи привлича вниманието и на учените, които преди няколко години са провели там едно от своите подготвителни обучения за експедиция на Марс.


Construmax Building Company

Цялостно строителство на жилищни и офис сгради.

Апартаменти Къщи
За Бизнес

Вход за регистрирани
Логин
Последно добавени имоти
Цена при запитване
ID: 16753
Цена при запитване
ID: 16752
Нови оферти през RSS
Нови оферти през RSS

Сайтът на «Купи в България» използва cookies. Продължавайки да използвате сайта Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки.Приемам