Buy in BG logo
  • 0894 477 344
  • 052 630 830
  • 052 654 434

Пътят към успешна продажба на имот

27.11.2019

 

 

Разговор с Елизабет Иванова, старши брокер в компания за недвижими имоти "Купи в България”. Продажбата на жилище е процес, който не бива да бъде подценяван. От значение са редица детайли, които трябва да бъдат изпипани до край, преди да пуснем имота си за продажба. Впечатлението, което създаваме пред клиентите се явява ключов фактор за неговата продажба. Повече за тънкостите в покупко-продажбата на недвижим имот, разговаряме с Елизабет Иванова, старши брокер в ,,Купи в България”. Елизабет работи в Компанията от 5 години и добре разбира желанията и потребностите, както на продавачите, така и на купувачите. Задаваме няколко въпроса на Елизабет, за да направим продажбата по-лесен процес, премахвайки трудностите по пътя. 

Коя е най-честата грешка, която допускат продавачите?

Най-често проблем се явява обявената цена. Продавачите не търсят компетентна оценка на своя имот. Оценяват го единствено по мнение на свои близки и познати, което не е реалната цена. Не можем да определим стойността на своя имот на база на ,,моят съсед продаде за толкова, значи и аз ще го обявя за толкова“. 

Как трябва да бъде определена цената на един имот?

- При обявяване на конкретна цена трябва да се съобразим с обективни фактори. Такива са например цената на квадратен метър в квартала, цената в съседните квартали (тъй като клиентите не винаги търсят само в един квартал), годината на строителство, състояние на имота, наличие на мебели и тяхното състояние, освежаван ли е имотът.  Цената е важен фактор за купувачите. Те сравняват всичко, което виждат на база цени на квадрат и когато твоята цена е по-висока от останалите на пазара, трябва да има нещо отличаващо имота, което да накара клиента да заплати повече за него. В противен случай имотът става труднопродаваем. Обратното също важи, ако имотът е обявен на цена много по-ниска от средната на пазара, това води до недоверие в потенциалния купувач.Най-добре е да се консултираме с агент по недвижими имоти, който ще може да определи цената на имота, съобразявайки го с всички пазарни параметри, а в същото време ще остави възможност за преговори и комисион.  

 

Какво друго, освен цената, е важно, за да можем да продадем по–бързо своя имот?

- Ако обявяваме имотът си за продажба онлайн е много важно какви снимки публикуваме. Имотът трябва да изглежда просторен, светъл. Не е необходимо имотът да бъде заснет от професионалист, важно е да не снимаме срещу светлината. Ако предлагаме жилището за продажба през зимата би било добре да поместим снимки на разкриващия се пейзаж от лятото или пролетта, за да изглежда гледката наистина зашеметяваща. Домът трябва да бъде подреден за снимките, за да може да привлече повече потенциални купувачи.

 

Кое е първото нещо, което клиентът вижда по време на оглед? Какъв съвет бихте дали на един продавач преди да обяви жилището си за продажба?

- Влизайки в един апартамент, клиентът вижда вещите, чисто и поддържано ли е или не. Необходимо е да го приведем в добър търговски вид, във вид, в който купувачът да открие себе си в него. Чистотата е важен фактор. Необходимо е да подредим и изчистим жилището. Почистените прозорци, под, ламперия, баня, са неща, които правят добро впечатление на потенциалния купувач. Ненужните мебели също трябва да се премахнат от жилището. Купувачът иска да види пространство, а не складираните ни непотребни вещи. По-добре да бъдат оставени по-малко мебели, отколкото то да бъде отрупано със стари и ненужни мебели. Лични вещи, които напомнят за наши пътувания, интереси и семейни снимки, също трябва да се премахнат. Важно е купувачът да открие себе си в имота, а не да усеща присъствието на собственика. Ако е необходимо, може да бъде направен лек ремонт, включващ пребоядисване и освежаване на стените и таваните. Вероятно новият собственик ще направи ремонт и ще направи жилището по свой вкус, но лошо впечатление правят дупки в стената, излющени тапети или обелена мазилка.  

 

Би ли направил клиентът компромис с по-високата цена, ако жилището е добре поддържано?

- Опитът ми в бранша показва, че купувачите са склонни да направят компромис с цената, ако получават поддържан имот, ако не е необходимо да изхвърлят непотребните вещи на старият собственик. Освеженият и подържан имот е предпочитан пред имот в окаяно състояние с негодни за употреба домакински уреди, стари килими, спомен от баба или диван с щръкнали пружини. За продавача това е незначителен разход, който прави добро впечатление на купувача, спестява му ненужни разходи и грижи.Сайтът на «Купи в България» използва cookies. Продължавайки да използвате сайта Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки.Приемам