Buy in BG logo
  • 0894 477 344
  • 052 630 830
  • 052 654 434

Как се е изменил индексът на цените на жилища за второто тримесечие на 2019 година?

02.10.2019

По данни на Националния статистически институт, индексът на цените на жилища претърпява постоянна промяна, като в текста по-долу е сравнен както с предходното тримесечие, така и със същото тримесечие, но предходната година. Статистиката е направена в шестте града в България, които са с население над 120 000 души - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Индексът на цените на жилища се състои от два подиндекса:

  • индекс на цените на нови жилища (новопостроени и вече съществуващи, но нови за сектор домакинства)
  • индекс на цените на съществуващи жилища (сделки между домакинствата)

Луксозните имоти към момента са извън обхвата на индекса, а поради малкия брой сделки с къщи, индексът се изчислява само за продажби на апартаменти. 

В извадката е включена промяната в индекса само в гр. Варна, като не са включени продажбите в курортните комплекси:

Забелязва се, че през второто тримесечие на 2019 ИЦЖ е с 1,3% по-нисък от същия през първото тримесечие, а ИЦЖ на вече съществуващи жилища е с 3,3% по-висок. Така общият индекс на цени на жилища е 1,6%. 

От цялата извадка се забелязва постоянна, но лека промяна в индекса, като най-висок е бил първото тримесечие на 2015 година - 6,4%, а най-нисък първото тримесечие на 2016 година -0,5%.


Construmax Building Company

Цялостно строителство на жилищни и офис сгради.

Апартаменти Къщи
За Бизнес

Вход за регистрирани
Логин
Нови оферти през RSS
Нови оферти през RSS

Сайтът на «Купи в България» използва cookies. Продължавайки да използвате сайта Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки.Приемам