Свържете се с нас:

ул. Акад. Андрей Сахаров 19
9000 Варна, България

Нова година, нови перспективи за жителите на гр. Варна

Публикувана на: 05 01 2021

Нова година, нови перспективи за жителите на гр. Варна

През 2020 година, в условия на пандемия, община Варна успя да реализира няколко проекта, които да благоприятстват живущите в гр. Варна. В тази статия систематизираме актуални и реализирани проекти на територията на града, които правят Варна още по-привлекателна за живеене.

Рибарско пристанище „Карантината“.

Рибарското пристанище на Варна в местността „Карантината“ край Аспарухово е вече с Акт 16. Това съобщи на страницата си във „Фейсбук“ варненският кмет Иван Портних.

Проектът е на обща стойност 13,4 млн. лв. и е реализиран по Програмата за морско дело и рибарство, със съфинансиране от Община Варна. Общо капацитетът на пристанището е за 116 плавателни съда, в това число за 103 лодки, 8 места за кораби с дължина 18-24 м и 5 места за кораби над 24 м. Готова е основната сграда, като на първия етаж е предвидено създаването на  рибна борса - за пресен улов.

Премиерът на Република България е посочил, че това е изключително сериозна придобивка за Варна и ще бъде от полза не само за рибарите, но също така и за туристите. Пространството около пристанището също ще бъде облагородено и ще стане прекрасен парк за разходка на хората от "Аспарухово".

Обновяване и модернизиране на квартал „Кайсиева градина“.

Започва се дългоочакваното мащабно обновяване на "Кайсиева градина"!

Началото на ремонтните дейности стават възможни благодарение на 8 000 000 лв., осигурени през декември с постановление на Министерския съвет от правителството. Въпреки кризата, кабинетът продължава да подкрепя инвестиции, които променят средата, в която живеем. Средствата ще бъдат вложени в основен ремонт на улици, на междублокови пространства, изграждане на нови паркинги и тротоари, създаване на зелени зони и зони за отдих, изграждане на нови детски и спортни площадки, обновяване на уличното осветление.

Три нови спортни комплекса

Продължават дейностите по изграждането на три нови комплекса -  на ул. „Студентска“, във Владиславово и Виница.

На ул. „Студентска“ – комплексът е готов. На терена е имало стадион, занемарен от десетилетия. Спортният комплекс е разположен върху площ от 17 дка. Изграждани са открити  игрища за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка (за волейбол и тенискорт), фитнес, тенис на маса и детска площадка, пътека за бягане и каране на ролери. Проектът разполага и с едноетажна сграда – за съблекални, заведение за хранене с покривна терасата. Има изградена и зона за отдих, алейна мрежа, осветление, озеленяване. Паркинг с 46 паркоместа.

„Владислав Варненчик“ – Проектът включва многофункционалена спортна зала за 400 души, игрища за футбол, футбол за малки врати, волейбол, баскетбол, тенискорт, алея за бягане и ролери, фитнес на открито, кът за отдих, открита сцена.

Виница“ -  въведен в експлоатация. Изградени са открити спортни площадки за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка (за волейбол и тенис на корт), фитнес, тенис на маса и детска площадка, зона за отдих, алейна мрежа, осветление, озеленяване.

Изграждане на детски площадки

Нови площадки за игри са изградени тази година освен в 7 детски ясли, и в 9 детски градини във Варна. Те отговарят на всички европейски изисквания за безопасност.

Зарядни станции за електромобили

Общо 31 зарядни станции за електромобили и електрически велосипеди ще бъдат инсталирани във Варна. Всяка станция може да зарежда 2 електроавтомобила едновременно. Зареждането се осъществява чрез мобилно приложение или чрез RFID карта. Собствениците на електромобили паркират и зареждат безплатно в синята зона. Целта на тази инициатива е насърчаване ползването на екологичен транспорт в града и подобряване качествата на въздуха.

Нови линейки за спешна медицинска помощ

Центърът за спешна медицинска помощ във Варна получи още една нова линейка. През тази и миналата година Министерството на здравеопазването осигури с помощта на европейско финансиране общо 9 линейки на региона, от които 5 за Варна. Медиците очакват още 4 нови линейки, като целта е подобряване на качеството и безопасността при оказване на спешна медицинска помощ на нуждаещите се във Варна и областта.

Ремонт на Народно читалище „Васил Левски“

Започна цялостен ремонт на Народно читалище „Васил Левски - Галата 1927“ в кв. „Галата“.

Предстои ремонт на фасадата на сградата, обновяване на всички зали и помещения, подмяна на врати, осветление, ремонт на концертната зала, на сцената и балкона, ремонт на санитарните възли, пребоядисване на стени и тавани и поставяне на нови настилки. Ще бъдат реализирани мерки за осигуряване на достъпна среда.

След ремонта ще отвори врати Морски образователен център за деца и ученици, предназначен за млади хора с интерес към морските науки. Той ще се помещава на първия етаж в читалището.

Новата инвестиция е част от проекта на Община Варна "Създаване на морски образователен център, обновяване и оборудване на НЧ „Васил Левски - Галата 1927“, гр. Варна“ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

„Залеси Варна“

Повече от 450 дървета бяха засадени в първия ден на кампанията "Залеси Варна"! Тя е съвместна инициатива на Община Варна и екипа на сайта Гората. бг (gorata.bg), откъдето осигуриха 4000 фиданки. Благодаря на всички доброволци, които днес се включиха активно в районите "Владислав Варненчик" и "Аспарухово". Кампанията продължава до изчерпване на дръвчетата. За залесяване са определени различни терени в „Аспарухово“, „Владислав Варненчик“, както и в селата Каменар, Казашко, Тополи, Звездица и Константиново. Всеки гражданин, който иска да посади дърво, може да се включи в кампанията, след координиране на времето и мястото с представители на администрациите в районите и селата. Успоредно с това продължава засаждането на декоративни дървета по улиците и парковите зони в морската столица от фирмите по озеленяване, с които Община Варна има сключени договори.

Изграждане на център за подкрепа на лица с увреждания

От 1 декември в Аспарухово отвори врати нов Център за лица с увреждания, включително с тежки множествени. Той е с капацитет за 90 пълнолетни лица и предоставя услуги в четири направления – дневна грижа; мобилна работа и почасови услуги; подкрепа за роднини и близки в грижата за зависими членове на семейството и същевременно възстановяване на трудовата им заетост; както и 14-дневна заместваща грижа.

Споделете:

Още статии:

Какво представлява сплит системата? А какво е мултисплит?

Какво е сплит система? Какви видове сплит системи има? И какви са предимствата на мултисплит системите?...виж повече

24 02 2021

Зелен покрив - що е то?

Зелените покриви придобиват все повече популярност през последните години, която е напълно заслужена. В тази статия сме систематизирали ползите от зелените покриви. ...виж повече

03 02 2021

Ателиетата получиха статут на жилища

Имoти, кoитo ca cъc cтaтут нa aтeлиeтa, нo в тях ce живee, пo дoкумeнти вeчe стават жилищa. ...виж повече

01 02 2021

Жилищен комплекс "Медитеранеа" с Акт 15!

Жилищен комплекс "Медитеранеа", който е ситуиран в м-ст Св. Никола, вече има официално разписан Акт 15!...виж повече

21 01 2021

14 популярни стила в интериорния дизайн

В тази статия сме систематизирали едни от най-известните стилове в интериорния дизайн и сме описали отличителните им характеристики....виж повече

21 01 2021

Нова придобивка за варненци в Св. Св. Контанстин и Елена

По думите на г-н Портних, по повод 112 години от създаването на най-стария български черноморски курорт – “Св. Св. Константин и Елена”, чествани миналата година, изградихме ново кръгово кръстовище с нова чешма....виж повече

11 01 2021
 • Сахаров 2
 • Флавия Гардън
 • Комплекс Медитеранеа
 • Радост 10
 • Средна гора

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!


Моля попълнете информацията в полето!


Моля попълнете информацията в полето!

Полетата, маркирани със *, са задължителни за попълване!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Забравена парола

Забравена парола

Моля попълнете информацията в полето!

Вход

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

Регистирай се, за да си ПЪРВИЯТ, който вижда нашите СПЕЦИАЛНИ И ТАЙНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ!

Когато се регистрирате, ще имате възможност:

 • Да добавяте имоти за продажба/наем;
 • Да последвате оферта, за да получавате известия за всяка промяна по нея;
 • Да запаметявате любимите си имоти;
 • Да виждате 360 градусовите видеа;
 • Да получавате статистика за публикуван от Вас имот;
 • Да проследявате движението на цената;
 • Да поставяте оценка и коментар за нашите брокери;
 • Да получават първи информация за стартиращи нови проекти на ексклузивните ни партньори преди да излязат на пазара за продажба;
 • Да заявят критериите си за търсене и да получават имейли отговарящи на критериите им при постъпване на нови оферти в сайта;
 • Преглед на конфиденциални оферти.

Вход Регистрация