Свържете се с нас:

ул. Акад. Андрей Сахаров 19
9000 Варна, България

Да закупим жилище сега или да живеем под наем?

Публикувана на: 07 11 2022

Да закупим жилище сега или да живеем под наем?

Решението дали да купите имот сега или вместо това да продължите да живеете под наем никога не е било лесно – особено ако купувате жилище за първи път. Но в днешния динамичен пазар може да Ви се стори като предизвикателство да определите кога е най-доброто време да инвестирате в закупуване на ново жилище.

Бумът на недвижимите имоти по време на пандемията тласна цените на жилищата до исторически връх, като добавим това в комбинация с по-високите лихви по ипотечните кредити, купувачите определено са изключително объркани как да процедират.

Но дали наемането е по-добра алтернатива? Наемите също скочиха заедно с инфлацията – и е вероятно да продължат да се покачват поради постоянния недостиг на жилища под наем, както и присъствието на много украински граждани.

И така, кой е по-добрият избор за вас? Има много неща, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за покупка срещу наемане. За щастие не е нужно да го правите сами. Обърнете се към нас, за да насрочите безплатна консултация и ние ще Ви помогнем да достигнете до най-доброто заключение за Вас.

Може също да намерите за полезно да си зададете следните въпроси:

1. Колко дълго планирам да остана в жилището?

Ще получите най-голяма финансова изгода от покупка на жилище, ако притежавате имота от поне пет години. Ако планирате да го продадете за по-кратък период от време, покупката на жилище може да не е най-добрият избор за Вас.

Има разходи, свързани с покупката и продажбата на жилище и може да отнеме време, докато стойността на имота се повиши достатъчно, за да компенсира тези разходи.

Въпреки че жилищните пазари могат да се променят от една година към друга, обикновено ще откриете, че стойността на жилището ще преодолее възходите и паденията на пазара и ще се повиши с времето. Колкото по-дълго притежавате имот, толкова по-вероятно е да се възползвате от поскъпването му.

След като намерите жилище, в което бихте искали да останете няколко години, покупката вместо наемането наистина може да се изплати. Вие не само ще се възползвате от поскъпването, но и ще изградите собствен капитал, докато изплащате ипотеката си – и като цяло ще имате повече сигурност и стабилност.

Също така важно: Ако планирате да останете в дома за целия срок на ипотеката, ще дойде момент, когато вече няма да трябва да правите тези плащания. В резултат разходите Ви за жилище ще спаднат драстично, докато собственият Ви капитал (и нетната стойност) продължават да растат.

2. Изгодно ли е да купя или наема в моя район?

Ако знаете, че планирате да останете поне пет години, трябва да помислите дали покупката или наемането е по-добрата сделка във Вашия район.

Един полезен инструмент за оценка на Вашите възможности е съотношението цена/наем в квартала: просто разделете средната цена на жилището на средната годишна наемна цена. Колкото по-високо е съотношението цена/наем, толкова по-скъпо е закупуването в сравнение с наема. Имайте предвид обаче, че това уравнение предоставя само моментна снимка на това къде се намира пазарът днес. Като такъв, той може да не отчете точно пълното въздействие на нарастващите стойности на жилищата и увеличенията на наемите в дългосрочен план.

Според нашата вътрешна система типичен собственик на жилище в гр. Варна, който е закупил съществуващ еднофамилен дом преди 10 години, би спечелил приблизително 100 000 € собствен капитал - като всичко това при поддържане на стабилни плащания по ипотека.

За разлика от това, някой, който е избрал да наема през последните 10 години, не само би пропуснал тези печалби от собствен капитал, но също така би видял увеличение на цените на наемите в гр. Варна с около 55%.

Така че, дори ако наемането изглежда като по-изгодна сделка днес, покупката може да бъде по-добрата дългосрочна финансова игра.

Готови ли сте да сравните Вашите възможности? След това се свържете с нас, за да насрочите безплатна консултация. Като експерти на местния пазар, ние можем да ви помогнем да интерпретирате числата, за да определите дали покупката или наемането е по-добра стойност във Вашия конкретен квартал.

3. Мога ли да си позволя да бъда собственик на жилище?

Ако решите, че закупуването на жилище е по-доброто решение, ще искате да оцените финансовата си готовност.

Започнете, като проверите колко спестявания имате. След като извършите авансово плащане и заключителни разходи, ще имате ли все още достатъчно пари за допълнителни разходи и спешни случаи? Ако не, това е знак, че може би е по-добре да изчакате, докато изградите по-голям фонд за черни дни.

След това помислете как ще се отрази месечният ви бюджет. Не забравяйте, че Вашата месечна ипотечна вноска няма да бъде единственият ви разход занапред. Може също да се наложи да вземете предвид имуществените данъци, застраховките, поддръжката и ремонтите.

Все пак можете да откриете, че месечните разходи за притежание на жилище са сравними с наемането, особено ако направите значителна първоначална вноска. Наемодателите често прехвърлят допълнителните разходи върху наемателите, така че това не винаги е по-евтиният вариант.

Освен това, въпреки че Вие ​​ще отговаряте за финансирането на поддръжката на Вашия дом, ако купувате, Вие също ще бъдете този, който може да се възползва от плодовете на тази инвестиция. Всяко голямо надграждане, например, не само прави дома Ви по-приятно място за живеене, но също така помага за повишаване на пазарната стойност на Вашия дом.

Ако искате да закупите жилище, но не сте сигурни, че можете да си го позволите, обадете ни се, за да обсъдим Вашите цели и бюджет. Можем да Ви дадем реалистична оценка на Вашите възможности и да Ви помогнем да определите дали мечтите Ви за собственост на жилище са постижими.

4. Мога ли да отговарям на изискванията за ипотека?

Ако сте готови да се справите с разходите за собственост върху жилище, следва да разгледате каква е вероятността да получите одобрение за ипотека.

Всеки кредитор ще има свои собствени критерии. Но като цяло можете да очаквате кредиторът да прегледа стабилността на работата Ви, кредитната Ви история и спестяванията, за да сте сигурни, че можете да се справите с месечната вноска по ипотека.

Например кредиторите искат да видят доказателства, че доходите Ви са стабилни и предвидими. Така че, ако сте самостоятелно заето лице, може да се наложи да предоставите допълнителна документация, доказваща, че приходите Ви са надеждни. Кредиторът също ще сравни Вашите месечни плащания по дълга с доходите Ви, за да се увери, че не сте изложени на риск от финансово претоварване.

Каквито и да са Вашите обстоятелства, винаги е добра идея да получите предварително одобрение за ипотека, преди да започнете да търсите имот. Уведомете ни, ако проявявате интерес, и ние ще Ви препоръчаме кредитен служител, който може да Ви помогне.

5. Как притежаването на дом би променило живота ми?

Преди да започнете процеса на предварително одобрение обаче, важно е да обмислите как собствеността на жилище би се отразила на живота Ви, освен дългосрочните финансови печалби. Като цяло трябва да сте готови да инвестирате повече време и енергия в притежаването на дом, отколкото в наемането на такъв.

Страхотното в това да притежаваш дом е, че като цяло можеш да правиш с него каквото искаш – дори това да означава да боядисаш стените си във фиесто червено един месец и патладжанено лилаво на следващия.

Изборът – подобно на дома – е изцяло Ваш.

ИМАТЕ ОЩЕ ВЪПРОСИ? ИМАМЕ ОТГОВОРИ!

Решението да купите или наемете жилище е сред най-последователните, които ще вземете през живота си. Можем да направим процеса по-лесен, като Ви помогнем да сравните опциите си с помощта на местни пазарни данни в реално време. Така че не се колебайте да се обърнете за персонализирана консултация, независимо от това къде се намирате в намеренията си. Ще се радваме да отговорим на Вашите въпроси и да идентифицираме приложимите стъпки, които можете да предприемете сега, за да постигнете дългосрочните си цели.

Споделете:

Още статии:

Струва ли си да инвестирате в имот, който се нуждае от цялостен ремонт?

Обмисляте да инвестирате в имот, който се нуждае от цялостен ремонт? Разгледайте предимствата и недостатъците, научете за потенциала за висока възвръщаемост на инвестициите и по-ниска покупна цена и претеглете свързаните с това рискове и високи разходи за...виж повече

28 03 2023

“Локация, локация, локация“ – не, определено не винаги е така

Открийте защо местоположението не е единственият важен фактор, който трябва да имате предвид, когато инвестирате в недвижими имоти. Научете за други ключови съображения, които могат да повлияят на стойността на имота, годността за живеене и продаваемостта...виж повече

14 03 2023

Как да постигнете статус на супердомакин в Airbnb: изчерпателно ръководство

Научете как да спечелите желания статут на супердомакин на Airbnb и да разширите бизнеса си с ваканционни наеми с нашето експертно ръководство. От комуникативни умения до поддържане на високи стандарти за чистота, ние покриваме всичко, което трябва да зна...виж повече

20 02 2023

Силата на положителните отзиви: Ръководство за писане на звездни отзиви в Airbnb за вашите гости в България

Писането на страхотни отзиви в Airbnb за вашите гости в България може да ви помогне да привлечете повече резервации и да изградите силна репутация като домакин. В това ръководство ще научите защо рецензиите имат значение, как да пишете подробни и информат...виж повече

20 02 2023

Най-доброто ръководство за резервиране на ваканционни имоти под наем в България

Резервирането на ваканционно жилище под наем в България може да бъде чудесен начин да опознаете страната и да изпитате нейната уникална култура. В това изчерпателно ръководство ще научите как да намерите идеалното ваканционно жилище под наем за вашите нуж...виж повече

20 02 2023

Значението на комуникацията: Ръководство за отзивчивост към съобщенията на гостите в Airbnb в България

Като домакин на Airbnb в България, отзивчивостта към съобщенията на гостите е от ключово значение за осигуряването на положително изживяване на гостите и осигуряването на добри отзиви. В това ръководство ще научите защо комуникацията е важна, как да отгов...виж повече

20 02 2023
 • C-max center
 • Владислав
 • Флавия Гардън
 • Комплекс Медитеранеа
 • Сахаров 2
 • Радост 10
 • Средна гора
 • ХИКОВИ
 • БЕРГ
 • Feydom
 • ONE interior design
 • Сони-М
 • MMC
 • ТехноХит
 • КАМКО
 • Деймос Коррект
 • ФИЛБО

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!


Моля попълнете информацията в полето!


Моля попълнете информацията в полето!

Полетата, маркирани със *, са задължителни за попълване!

Моля попълнете информацията в полето!

Моля попълнете информацията в полето!

Забравена парола

Забравена парола

Моля попълнете информацията в полето!

Вход

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

Регистрирай се, за да си ПЪРВИЯТ, който вижда нашите СПЕЦИАЛНИ И ТАЙНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ!

Когато се регистрирате, ще имате възможност:

 • Да добавяте имоти за продажба/наем;
 • Да запаметявате любимите си имоти;
 • Да поставяте оценка и коментар за нашите брокери;
 • Да получавате първи информация за стартиращи нови проекти на ексклузивните ни партньори преди да излязат на пазара за продажба;
 • Да заявявате критериите си за търсене и да получавате имейли с предложения, отговарящи на критериите Ви, при постъпване на нови оферти в сайта;

Вход Регистрация